LAST CHARGE OF THE LIGHT HORSE – THE SAND RECKONER

Als zoon van de alom gevierde Amerikaanse bluespianist en songschrijver David Vest stond het in de sterren geschreven dat Jean-Paul Vest net als zijn vader een carrière in de muziekwereld zou gaan nastreven. Sinds de formatie van zijn New Yorkse groep ‘Last Charge Of The Light Horse’ in 2004 bracht hij met die band vier full-cd’s uit en een EP. Het debuutalbum “Getaway Car” verscheen in 2005, gevolgd door “Fractures” in 2008, de EP “Curve” in 2011, “Nine Kinds Of Happy” uit 2014 en “Race To The Sound” uit 2018.

Nu komt hij met een opvolger voor “Race To The Sound” dat twee jaar geleden op zeer lovende perskritieken kon rekenen. Het nieuwe album heeft als titel “The Sand Reckoner” en bevat elf nieuwe nummers die allemaal door Jean-Paul Vest gecomponeerd werden. Als vaste begeleiders in zijn band doet hij een beroep op leadgitarist Bob Stander, bassist Pemberton Roach, drummer Shawn Murray en zangeres Pam Aronoff, maar voor de opname van deze door hemzelf en Jim Watts geproduceerde plaat doken er nog heel wat meer andere instrumentalisten en backing vocalisten in de studio op.

De titel van het album werd ontleend aan het boek “The Sand Reckoner” van de Griekse wiskundige geleerde Archimedes. Daarin probeerde die via een numeriek systeem een bovengrens vast te stellen voor het aantal zandkorrels dat er in het universum zou kunnen passen. Volgens Jean-Paul Vest probeert men een zelfde doel te bereiken met het schrijven van liedjes waarin de diverse menselijke ervaringen worden weergegeven.

In zijn muziek brengt hij allerlei klanken en geluiden samen in songs die ook van een betekenisvolle tekst worden voorzien. Diepe emoties en intieme gevoelens duiken op in de songteksten van liedjes als “Choose Now” (1e video), het op een reggaemelodie gebrachte “Chocolate And Cherries” en het op een solide baslijn sober gearrangeerde jazzy nummer “Running My Finger Along The Scar” waarin Nick Vest op trompet en Gwendolyn Vest op fluit voor de sfeer zorgen.

Hetzelfde sfeervolle gevoel blijft gelden voor de song “Old Habits”, het door Indische percussie gedragen nummer “The Bill Comes Due” en het intimistische en minimaal geïnstrumenteerde “Balanced On The Edge” (2e video). Openingstrack “Just Once” en het nummer “Old Habbits” worden in een uptempo-uitvoering gepresenteerd en dat zorgt toch wel voor wat welgekomen afwisseling tussen de songs op “The Sand Reckoner”, het nieuwste album van ‘Last Charge Of The Light Horse’.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video